حفظ و نگهداری وسایل و دارایی‌های ارزشمند، یکی از دغدغه‌های جامعه امروز است. متاسفانه آمار دزدی از منازل و مغازه‌ها به‌طور چشمگیری افزایش داشته است. اما می‌توان با بهره‌مندی از تکنولوژی‌های نوین، جلوی این اتفاق را گرفت. دزدگیر، انواع مختلفی دارد و انتخاب آن بستگی به نیاز هر شخص دارد. دزدگیر‌های اماکن در ۲ دسته‌بندی قرار می‌گیرند. دسته بندی ازنظر نوع و ازنظر سیستمی.

ما در این مقاله به معرفی انواع دزدگیر و کارایی آن می‌پردازیم تا از انتخابی هوشمندانه برخوردار شوید.

دزدگیر اماکن بی‌سیم و سیم‌دار

به طورکلی، دزدگیر‌ها به ۲نوع دسته‌ی بی سیم و سیم‌دار تقسیم می‌شوند که امکان نصب و راه‌اندازی آن‌ها در همه‌ی فضا‌ها مانند، منازل، ادارات، انبار‌ها و غیره، وجود دارد.

دزدگیر‌های اماکن سیم‌دار، دزدگیر‌هایی هستند که برای نصب آن‌ها نیاز به سیم‌کشی اضافه می‌باشد. البته این دزدگیرها نسبت به دزدگیر‌های اماکن بی‌سیم ارزان‌تر هستند، اما هزینه نصب و سیم‌کشی نیز به قیمت دزدگیر اضافه می‌شود. به دلیل سیم‌کشی، امکان جابه‌جایی دزدگیر از مکانی به مکان دیگر وجود ندارد. اتصال این دزدگیر‌ها به سنسور‌ها توسط سیم استفاده می‌شود به همین دلیل امکان قطعی سیگنال وجود ندارد. دزدگیرهای سیم‌دار، امکان کنترل از راه دور، سنسور تشخیص حرکت حیوانات وقابلیت شخصی سازی دارند.

دزدگیر سیم‌دار

دزدگیر‌های اماکن بی‌سیم، دزدگیر‌هایی هستند که برای ارتباط با سنسور‌ و پنل کنترل از امواج رادیویی استفاده می‌کنند. ازاین رو، نصب این دزدگیر‌ها آسان‌تر است و هزینه کمتری دارد.این دزدگیر‌ها مدرن‌تر و پیشرفته‌تر از مدل باسیم است و مجهز به ردیاب با قابلیت شنود نیز می‌باشد. به همین دلیل، از قیمت بالاتری برخوردار هستند.

دزدگیر بی‌سیم

از انواع دیگر دزدگیر بی‌سیم، دزدگیر متصل به اینترنت است. دزدگیر اینترنتی یا تحت شبکه، دزدگیری است که با اتصال به شبکه اینترنت کار می‌کند و تمام گزارش‌ها و آلارم‌ها را از طریق اینترنت به اپلیکیشنی بر روی گوشی همراه ارسال می‌کند. این دزدگیر‌ها توانایی تماس با تلفن‌های وارد شده در لیست مخاطبین و پایگاه پلیس را دارد. نصب این دزدگیر‌ها آسان است و عملکردی مشابه با سایر دزدگیر‌ها دارد. اما به دلیل نوسانات سیگنال اینترنت در ایران، امکان قطع شدن دزدگیر وجود دارد.

انواع سیستم دزدگیر

قدم اول، شناخت انواع دزدگیر و عملکرد آن‌ها در هنگام خطر و بعد از آن است.

  • دزدگیر اماکن آژیردار
  • دزدگیر اماکن شماره‌گیر
  • سیستم امنیتی هوشمند

دزدگیر اماکن آژیردار

دزدگیر آژیردار

دزدگیر آژیردار یا دزدگیر صوتی، در هنگام ورود دزد و وقوع سرقت، صدای بلندی ایجاد می‌کند که این صدا موجب باخبر کردن افراد حاضر در منطقه سرقت یا ترساندن سارق می‌شود.

دزدگیر‌های صوتی از ارزان‌ترین و ساده‌ترین نوع دزدگیر موجود در دنیا است که حدود ۶۰% در بین کاربران محبوبیت دارد. اما برعکس سیستم‌های دزدگیر تماس‌گیرنده، دوربین‌دار و هوشمند، توانایی برقراری تماس با افراد یا پایگاه پلیس را ندارد. درنتیجه محل زندگی شما می‌تواند ویژگی مهمی در انتخاب نوع سیستم دزدگیر شما باشد. اگر محل زندگی شلوغی دارید یا همسایه‌ای دارید که مطمئن باشید در هنگام خطر و موقعیت اضطراری با پلیس تماس می‌گیرد، اتخاب دزدگیر آژیردار می‌تواند انتخاب مناسبی باشد.

دزدگیر‌های صوتی به دلیل سادگی در نصب آن، می‌توانند توسط کارشناس یا خود کاربر نیز نصب شوند.

ویژگی‌های مثبت سیستم دزدگیر صوتیویژگی‌های منفی سیستم دزدگیر صوتی
عموما، امکان نصب توسط خود کاربر وجود داردسیستم دزدگیر صوتی توانایی تماس با صاحب خانه را ندارد
وجود هرگونه آژیر به فراری دادن سارقان کمک می‌کندبدون دخالت افراد، آژیر به خودی خود ممکن است جلوی سارقان را نگیرد

دزدگیر اماکن شماره‌گیر

اگر محل زندگی شما پرتردد نمی‌باشد، یا همسایه‌ای ندارید که بتوانید به او، در شرایط اضطراری تکیه کنید، بهتر است از سیستم دزدگیر شماره‌گیر استفاده کنید. نام دیگر سیستم دزدگیر تماس گیرنده، دزدگیر شماره‌گیر خودکار می‌باشد.

این نوع دزدگیر درهنگام تشخیص ورود غیرمجاز، به صورت خودکارعلاوه بر ایجاد صدای آژیر خطر، به لیست شماره‌هایی که در سیستم وارد شده‌است تماس می‌گیرد. به این شکل، افرادی که از موقعیت خطر مطلع شده‌اند می‌توانند با پلیس تماس بگیرند، یا همسایه خود را از مشکل آگاه کنند و درخواست بررسی موقعیت کنند.

در بیشتر سیستم‌های دزدگیر تماس‌گیرنده، امکان اضافه کردن ۳ تا ۱۰ شماره تماس بر اساس اولویت دلخواه را دارند. سیستم دزدگیر بعد از اولین تماس موفق، با بقیه شماره‌های لیست تماس نخواهد گرفت. همچنین، در برخی مدل‌های پیشرفته‌تر امکان ارسال آلارم درصورت وقوع سیل و آتش نیز وجود دارد.

به طورکلی دو نوع سیستم دزدگیر شماره‌گیر وجود دارد:

۱- تماس گیرنده تلفنی: در این سیستم از خط تلفن منزل یا مغازه، جهت تماس با لیست شماره‌های اضافه شده استفاده می‌شود. به همین دلیل، شما به یک خط تلفن ثابت و سیم‌کشی از تلفن به دزدگیر نیاز دارید.

۲- تماس گیرنده سیمکارتی: این سیستم دزدگیر از سیگنال تلفن همراه جهت تماس با لیست شماره‌ها استفاده می‌کند. جهت استفاده از این سیستم، به یک سیم‌کارتی که به اندازه کافی شارژ دارد نیاز است تا درصورت نیاز بتواند تماس برقرار کند. علاوه‌براین، لازم است در خانه یا مغازه شما، سیگنال تلفن، قوی باشد.

ویژگی‌های مثبت سیستم دزدگیر شماره‌گیرویژگی‌های منفی سیستم دزدگیر شماره‌گیر
هنگام وقوع دزدی شما یا افرادی که انتخاب کردید، مطلع می‌شوندممکن است شما یا فراد منتخب شما در هنگام وقوع آلارم دردسترس نباشید
اگر دزدگیری با سنسور بیشتر تهیه کنید، وقایع دیگر مانند آتش‌سوزی هم اعلام می‌شوداگر سیستم تماس‌گیرنده سیمکارتی را انتخاب کنید، سیگنال ضعیف در عملکرد دزدگیر تاثیر می‌گذارد
اگر سیستم دزدگیر تلفنی را انتخاب کنید، نیاز به خط ثابت و سیم‌کشی بیشتر در منزل دارید

سیستم امنیتی هوشمند

سیستم امنیتی هوشمند

سیستم امنیتی هوشمند به تلفن همراه و تبلیت شما یا اعضای خانواده‌تان وصل می‌شود. این بدین معناست که درصورت به صدا درآمدن آژیر خطر، شما و افراد خاواده‌تان سریعا، آگاه می‌شوید. این سیستم امنیتی به شما امکان کنترل از راه دور به کمک تلفن همراهتان را فراهم می‌کند.

تنها ۱۴٪ کاربران به سیستم امنیتی هوشمند مجهز هستند اما علاقه‌مندی به این بخش درحال افزایش است.

برای نصب سیستم امنیتی هوشمند، نیاز به یک هاب مرکزی است که سایر دستگاه‌ها از طریق وای‌فای به آن وصل شوند.

این سیستم مانند سایر سیستم‌های دزدگیر امکان داشتن سنسور حرکت و سنسور تماس را دارند علاوه‌براین، امکان اتصال دوربین‌های امنیتی بی‌سیم و قفل هوشمند نیز وجود دارد. بیشتر سیستم‌های هوشمند را خود کاربر نیز می‌تواند نصب کند اما باید درنظر داشت که این سیستم بسیار گران قیمت است.

همچنین باید درنظر داشت که امکان هک کردن این سیستم از طریق اینترنت نیز وجود دارد.

نقاط مثبت سیستم امنیتی هوشمندنقاط منفی سیستم امنیتی هوشمند
در هنگام وقوع حادثه، پیام خطر ارسال می‌شودهمه سیستم‌های امنیتی هوشمند، دزدگیر نیستند و بستگی به اجزا خریداری شده دارد.
امکان کنترل از راه دور به کمک گوشی همراهبسته به اجزا خریداری شده، می‌تواند هزینه‌بر باشد
نصب توسط خود کاربرامکان هک شدن آلارم‌ها با شبکه اینترنت ضعیف

انواع سنسور امنیتی

نحوه جای‌گیری سنسور‌ها و اتصال آن‌ها به پنل کنترل
اتصال سنسور‌ها از طریق سیم یا امواج به پنل کنترل

دزدگیر‌ها درواقع یک سیستم الکترونیکی هستند که وظیفه حفاظت از منزل یا اماکن دیگر را دارند. سیگنال‌‌های هشدار از طریق سنسور‌های جداگانه، به سیستم دزدگیر ارسال می‌شوند و براساس کارآیی سیستم، یا آژیر خطر به صدا درمی‌آید یا پیام خطر ارسال می‌شود. انواع سنسور‌های امنیتی به شرح زیر است:

  • سنسور دود و حرارت
  • سنسور نشت آب
  • سنسور تشخیص حرکت
  • سنسور تشخیص لرزش
  • سنسور تشخیص شکسته شدن شیشه
  • سنسور خطی

سنسور دود و حرارت

سنسور دود

با اضافه کردن سنسور دود یا smoke detector به سیستم دزدگیر، می‌توان از قابلیت آلارم تشخیص دود و حرارت ناشی از آتش سوزی نیز بهره‌مند شد. به طورکلی دو نوع سنسور دود وجود دارد. سنسور یونیزاسیون و سنسور فتوالکترونیک. سنسور “یونیزاسیون” در آتش‌سوزی های سریع و شدید کاربرد دارد و سنسور “فتوالکترونیک” معمولا برای آتش‌سوزی‌هایی استفاده می‌شوند که به کندی صورت می‌گیرند و شعله زیادی ندارند.

سنسور نشت آب

سنسور نشت آب

این سنسور به کمک رسانایی آب می‌تواند وقوع نشت آب را تشخیص بدهد. برخی مکان‌ها در منزل وجود دارد که امکان نشت آب در آن‌ها وجود دارد. مانند، حمام و دستشویی، پارکینگ‌ها و آشپزخانه‌ها. نصب این سنسور در این مکان‌ها به تشخیص به موقع حادثه کمک می‌کند.

محل جایگذاری سنسور تشخیص نشت آب

سنسور تشخیص حرکت

威而鋼
سنسور تشخیص حرکت

سنسور تشخیص حرکت با Motion Detection، وظیفه شناسایی حرکت افراد و اشیا و تشخیص سرعت حرکت آن‌ها را برعهده دارد. این قابلیت در سیستم‌های مختلف به شکل‌های مختلف فعال می‌شود. مانند، به صدا درآمدن آژیر، شروع ضبط تصویر و روشن شدن نورافکن.

سنسور تشخیص لرزش

سنسور تشخیص لرزش

سنسور لرزش، وظیفه تشخیص لرزش و تکان روی اجسام مختلف را دارد. کارایی این سنسور برای گاوصندوق‌ها و اشیاء قیمتی است. ابتدا این سنسور را بر روی اشیا قیمتی موردنظرتان نصب می‌کنید و درصورت جابجایی این اشیاء، سیگنال خطر از طرف سنسور به سیستم دزدگیر ارسال می‌شود.

سنسور تشخیص شکسته شدن شیشه

با نصب سنسور بر روی در و پنجره منزل می‌توان جلوی ورود سارقین را گرفت. اما هنگام ورود سارق به منزل از طرق شکستن شیشه، تنها سنسور تشخیص شکسته شدن شیشه است که جلوی این اتفاق را میگیرد و سیستم دزدگیر را به صدا درمی‌اورد. سنسور تشخیص شکسته شدن شیشه دو نوع است. سنسور آکوستیک و سنسور شوک. سنسور‌های “آکوستیک” یک میکروفون کوچک دارند که صدای شکسته شدن شیشه را دریافت می‌کند و سیگنال خطر را به سیستم دزدگیر ارسال می‌کند. در این سنسور‌ها آلارم به ندرت پیش می‌آید زیرا صرفا برای دریافت فرکانس صوتی مربوط به شکستن شیشه طراحی شده‌اند.

سنسور “شوک” به لرزش و ارتعاشات واکنش نشان می‌دهند و معمولا مستقیما روی شیشه نصب می‌شوند. آلارم کاذب در این سنسور‌ها بیشتر اتفاق می‌افتد. زیرا، محکم بستن در و پنجره، لرزشی مانند شکستن شیشه ایجاد می‌کند.

سنسور خطی

سنسور خطی

سنسور خطی لیزری یا سنسور بیم خطی، از جمله سنسور‌هایی است که برای حفاظت از محیط‌های باز یا دارای دیوار کوتاه، استفاده می‌شود. مانند مکان‌های تاریخی در محیط باز و یا تراس منازل که امکان دسترسی به آن از سمت خیابان وجود دارد.

با نصب دو بیم در دو طرف محوطه مورد نظر، دیواری فرضی از جنس مادون قرمز ایجاد می‌شود که با چشم غیرمسلح قابل دیدن نیست. درصورتی که ۳ یا ۴ خط سیگنال چشمی قطع شود، آژیر خطر به صدا درمی‌آید. اما درصورت رد شدن حیواناتی مانند گربه یا سگ، نهایتا ۱ یا ۲خط سیگنال قطع می‌شود. به همین دلیل ایجاد آلارم کاذب در این سنسور‌ها اتفاق نمی‌افتد.

نتیجه‌گیری

همه دزدگیر‌های موجود در بازار برای هدفی یکسان ساخته شده‌اند و آن حفاظت و اعلام هشدار هنگام ورود غیرمجاز است. با توجه به نوع سیستم دزدگیر، از اعلان خطر متفاوتی برخوردارند. به‌طور مثال این اعلان به صورت تماس، ارسال پیامک یا ایجاد صدای آژیر خطر است. انتخاب یک دزدگیر و سیستم مناسب، براساس نوع نیاز کاربر است. انتخاب یک دزدگیر اماکن متناسب با نیاز پروژه می‌تواند از هزینه‌های اضافی جلوگیری کند در نتیجه می‌توانید با مشورت با کارشناسان متخصص در این زمینه، از انتخابی هوشمندانه بهره‌مند شد. شما می‌توانید با مراجعه به صفحه نصب دزدگیر امکان در تهران، از مشاوره رایگان و حرفه‌ای بهره ببرید.