امروزه با استفاده بیشتر از دوربین‌های مداربسته، سوالاتی مانند بهترین رزولوشن برای دوربین‌های مداربسته، ذهن کاربران را به خود مشغول کرده است. باید درنظر داشت که برای امنیت بیشتر، تنها وجود دوربین مداربسته کافی نیست. بلکه باید بتوان تصویری با وضوح بالا و با کیفیت از دوربین‌های مداربسته موجود به دست آورد.

ما در این مقاله به معرفی انواع رزولوشن در دوربین‌های مداربسته آنالوگ و تحت شبکه پرداخته‌ایم که در انتخاب رزولوشن مناسب به شما کمک خواهد کرد.

رزولوشن چیست

رزولوشن تصویر، نشانگر میزان نمایش جزئیات تصویر است. به بیان دیگر، هرچه وضوح یک تصویر بالاتر باشد، کیفیت این تصویر نیز بیشتر است. امروزه، تصویر‌های دیجیتال بر روی نوار‌های مغناطیسی ضبط نمی‌شوند. بلکه به‌طور مستقیم بر روی بیت‌های کامیپوتر ذخیره می‌شوند. واحد بیان وضوح تصویر در زمینه دیجیتال، پیکسل است. هرچه تعداد پیکسل‌ها بیشتر باشد، تصویر از وضوح و جزئیات بیشتری برخوردار است.

البته واحد اندازه‌گیری وضوح تصویر در دوربین‌های آنالوگ، خطوط TV یا TV Line می‌باشد.

تعریف پیکسل

معرفی واحد اندازه‌گیری وضوخ تصویر پیکسل

از کنار هم قرار گرفتن ستون‌ها و ردیف‌هایی شامل مربع‎‌های کوچک، یک تصویر به وجود می‌آید. این مربع‌های کوچک، پیکسل (Pixel) نام دارند. درواقع پیکسل، کوچکترین واحد یک تصویر به شمار می‌رود. وضوح بالا در تصویر به این معنا است که در هر یک از این مربع‌ها محتوای رنگی بیشتری نمایش داده شود. هر چه جزئیات رنگ در این پیکسل‌ها بیشتر باشد، تصویر وضوح بیشتری دارد واما به همان میزان، حجم فایل تصویر نیز سنگین‌تر می‌شود.

نحوه محاسبه رزولوشن

هنگامی که تعداد پیکسل طول و عرض تصویر را درهم ضرب کنیم، عددی میلیونی به دست می‌آید که واحد این عدد مگاپیکسل است. به طور مثال، طول تصویری ۱۵۰۰ پیکسل و ارتفاع آن ۱۲۰۰ پیکسل است. میزان رزولوشن یا وضوح تصویر، عدد ۱,۸۰۰,۰۰۰ پیکسل یا ۱.۸۰ مگاپیکسل می‌باشد. (۱۸۰۰۰۰۰=۱۵۰۰*۱۲۰۰)

انواع رزولوشن دوربین مداربسته تحت شبکه

انواع رزولوشن در دوربین‌های مداربسته تحت شبکه

رزولوشن دوربین‌های مداربسته تحت شبکه، همان تعداد کل پیکسل‌های عکس می‌باشد که با تعداد پیکسل‌های عرض و ارتفاع تصویر اندازه‌گیری می‌شود. به طور خلاصه، تعداد پیکسل ارتفاع تصویر را به عنوان رزولوشن دوربین‌هایIP درنظر می‌گیرند. به عنوان مثال، شما میتوانید هنگامی که صحبت از یک تصویر ۲ مگاپیکسلی است، به اختصار عدد ۱۰۸۰ پیکسل را به عنوان رزولوشن تصویر بیان کنید.

متداول‌ترین رزولوشن دوربین‌های مداربسته تحت شبکه موجود در بازار شامل ۲ مگاپیکسل (۱۰۸۰پیکسل)، ۴ مگاپیکسل (۱۴۴۰پیکسل)، ۵ مگاپیکسل (۱۹۲۰پیکسل) و ۸ مگاپیکسل (۴k۲۱۶۰p) می‌باشد.

رزولوشنابعاد تصویرتعداد کل پیکسل‌های تصویرنسبت تصویر
1080p犀利士 n=”center”>1920*10802,073,60016:9
(1440p)4Mp2560*14403,686,40016:9
(1920p)5Mp2560*19205,017,6004:3
(8Mp)4k3840*21608,294,40016:9
جدول رزولوشن تصویر دوربین‌های مداربسته تحت شبکه

همچنین، این مقدار رزولوشن کاملا برای دوربین‌های مداربسته خانگی مناسب بوده و تصویری با کیفیت و مناسبی را هم در شب و هم در روز به کاربر ارائه می‌دهد.

انتخاب رزولوشن مناسب دوربین مداربسته IP

دوربین‌های مداربسته آنالوگ و تحت شبکه، در زمینه‌های زیادی با یکدیگر تفاوت دارند که یکی از این تفاوت‌ها در رزولوشن تصاویر دریافتی از این دو نوع دوربین مداربسته می‌باشد. شما می‌توانید برای اطلاع از سایر تفاوت‌ها، مقاله‌ی

10 تفاوت دوربین‌های مداربسته آنالوگ و IP را مطالعه نمایید.

در انتخاب رزولوشن دوربین‌های مداربسته تحت شبکه، باید به موارد مختلفی توجه کرد:

کیفیت تصاویر دوربین‌های مداربسته IP

به طور کلی، رزولوشن‌های ذکر شده در جدول بالا بیشترین استفاده را دارند. اما برخی دوربین‌های مداربسته IP هستند که کیفیت تصاویر آن‌ها به یک مگاپیکسل نمی‌رسد. اگرچه این دوربین‌ها کیفیت تصویر پایین‌تری دارند، اما از قیمت پایین‌تری نیز برخوردارند و نیاز‌های کاربر را برطرف می‌سازند. لازم به ذکر است که برای پروژه‌های پیچیده ی امنیتی بهتر است از دوربین‌های مداربسته با رزولوشن بالاتر از 1 مگاپیکسل استفاده شود. رزولوشن‌های بالای یک مگاپیکسل به عنوان کیفیت HD یا High Definition شناخته می‌شوند. و تصاویری که رزولوشن آن به 8 مگاپیکسل می‌رسد را تصاویر اولترا HD یا Ultra High Definition می‌نامند.

دوربین‌های مداربسته HD ،Full HD و Ultra HD برای پروژه‌های مهم بیشتر استفاده می‌شوند زیرا کیفیت به دست آمده از این دوربین‌ها بالاتر است. با دوربین‌های مداربسته اولترا HD ، HD و فول HD می‌توان به راحتی بر روی صورت افراد زوم کرد و کار تشخیص هویت را حتی از بین جمعیت نیز انجام داد.

وضوح تصاویر پخش زنده دوربین‌های مداربسته IP

دوربین‌های مداربسته برای پخش تصاویر به صورت زنده می‌توانند کیفیت‌های مختلفی را ارائه بدهند. به طور مثال، دوربین مداربسته با کیفیت 5Mp می‌تواند تصاویر را در رزولوشن‌های 1920p ،1440p و 1080p نمایش دهد. به همین ترتیب دوربین‌های مداربسته ی 4Mp، رزولوشن 1920p ،1080p و 720p و دوربین‌های مداربسته ی 1080p، رزولوشن 1080p و 720p را نمایش می‌دهند.

میدان دید دوربین‌های مداربسته IP

به طور کلی، دوربین‌های مداربسته تحت شبکه دارای لنز بازتری نسبت به دوربین‌های آنالوگ هستند. لنز باز، کمک می‌کند که هر دوربین مداربسته فضای بیشتری را تحت پوشش قرار بدهد. در مقایسه با رزولوشن 1080p، دوربین‌های مداربسته با رزولوشن 4Mp و 5Mp دارای لنز بازتر هستند.

پهنای باند مصرفی و ذخیره‌سازی دوربین‌های مداربسته IP

بیشتر دوربین‌های مداربسته 5Mp ،4Mp و 1080p از استاندارد H.264 استفاده می‌کنند. این استاندارد برای ذخیره‌سازی تصاویر و ویدئو های دریافتی دوربین‌های مداربسته استفاده می‌شود. با اجرا کردن این استاندارد، برای ذخیره کردن اطلاعات تنها، نصف حجم فضا اشغال می‌شود.

انواع رزولوشن دوربین مداربسته آنالوگ

مقایسه رزولوشن دوربین‌های مداربسته تحت شبکه و آنالوگ از نظر ابعاد

نحوه اندازه‌گیری رزولوشن در دوربین‌های آنالوگ با دوربین‌های تحت شبکه متفاوت است. در دوربین‌های آنالوگ کیفیت تصاویر با خطوط عمودی‌ای که در کنار هم یک تصویر را می‌سازند، اندازه‌‌گیری می‌شود. این خطوط اصطلاحا خطوط تی‌وی یا TV Line می‌گویند.

TV Line چیست؟

معرفی تی‌وی لاین واحد اندازه‌گیری وضوح تصویر در دوربین‌های مداربسته آنالوگ

واحد اندازه‌‌گیری رزولوشن در دوربین‌های مداربسته آنالوگ، تی‌وی لاین است. خطوط تی‌وی یا TV Line، به خطوط عمودی سیاه و سفیدی گفته می‌شود درکنار یکدیگر قرار گرفته اند. هرچه تی‌وی لاین یک تصویر بالاتر باشد، جزئیات قابل نمایش در تصویر بیشتر خواهد بود. اما این به معنای تصویری با کیفیت بالا نمی‌باشد. عوامل تاثیرگذار بر کیفیت تصاویر دوربین‌های مداربسته آنالوگ، کیفیت دستگاه مانیتورینگ، میزان نور و نویز تصویر است.

دوربین‌های مداربسته آنالوگ از دو استاندارد PAL و NTSD استفاده می‌کنند. بالاترین کیفیت ارائه شده در تصاویر دوربین‌های مداربسته آنالوگ ، ۷۰۰TVL می‌باشد. این مقدار برابر با رزولوشن D1 یا 4CIF می باشد که معادل رزولوشن آن در دوربین‌های مداربسته IP، برابر با ۴۸۰*۷۰۴ پیکسل است. اما حتی اگر دوربین مداربسته شما قادر به ارائه ی تصویری بالاتر از ۷۰۰TVL باشد، باز هم قابلیت دریافت و انتقال تصاویر بالای ۷۰۰TVL وجود ندارد.

انتخاب رزولوشن مناسب دوربین مداربسته آنالوگ

در اینجا جدولی از انواع رزولوشن دوربین‌های مداربسته آنالوگ آمده است که معادل آن به پیکسل هم ذکر شده.

رزولوشنابعاد تصویر
QCIF120*176
CIF240*352
(4CIF)D1480*704
960H480*960
720p AHD720*1280
1080p AHD1080*1920

رزولوشن D1

رزولوشن دوربین مداربسته D1 دارای ابعاد ۴۸۰*۷۰۴ پیکسل می‌باشد که جزو بالاترین رزولوشنی است که دوربین‌های مداربسته آنالوگ توانایی ضبط تصویر آن را دارند. تنها دستگاه‌های ضبط کننده قوی می‌توانند تصاویر را با رزولوشن D1 و 30 فریم در ثانیه ضبط کنند. (تصویر زیر در شب ضبط شده است. به همین دلیل سیاه و سفید است.)

رزولوشن D1 در دوبین‌های مداربسته آنالوگ

رزولوشن CIF

دوربین‌های مداربسته با رزولوشن CIF، برابر ۲۴۰*۳۵۲ پیکسل هستند.. این رزولوشن حدود یک چهارم رزولوشن D1 است. رزولوشن CIF در دستگاه‌های ضبط کننده DVR معمولی و ضبط زنده استفاده می‌شود. البته از آن‌جایی که رزولوشن D1، پهنای باند زیادی مصرف می‌کند، برای کنترل از راه دور چند دوربین‌ مداربسته، از این رزولوشن استفاده می‌شود.

رزولوشن CIF در دوربین‌های مداربسته آنالوگ

رزولوشن QCIF

رزولوشن QCIF، ابعادی برابر ۱۲۰*۱۷۶ پیکسل دارد. این رزولوشن یک چهارم رزولوشن CIF است و برای کنترل از راه دور از طریق تلفن‌های همراه استفاده می‌شود.

رزولوشن QCIF در دوربین‌های مداربسته آنالوگ

رزولوشن دوربین‌های مداربسته HD

امروزه با پیشرفت تکنولوژی، دوربین‌های مداربسته با قابلیت HD یا High Definition به بازار عرضه شده‌اند که توانایی ضبط و ذخیره تصویر با کیفیت ۱۰۸۰ و ۷۲۰ پیکسل را دارند.

عوامل تاثیرگذار در کیفیت تصاویر دوربین مداربسته

داشتن تصاویر با کیفیت بالا هدف کاربران دوربین‌های مداربسته است. باید درنظر داشت که رزولوشن بالا تفاوتی در قیمت دوربین مداربسته ایجاد نمی‌کند. اما رزولوشن تنها فاکتور مهم در ارائۀ یک تصویر با کیفیت نیست. فاکتور‌های دیگر از جمله اندازه لنز دوربین مداربسته، بُعد تصویر و حتی صفحه نمایش مانیتور نیز در کیفیت تصویر ضبط شده اثرگذار است.

اگر سوالی در زمینۀ کیفیت تصویر انواع دوربین مداربسته دارید، می‌توانید در بخش نظرات بپرسید تا کارشناسان عماد ایمن در اسرع وقت پاسخگو باشند.